Bedrijfsstrategie: Een unieke positie in jouw markt?

De koeien in de wei lopen lekker achter elkaar aan. Niks aan de hand toch? Nou, ze staan massaal in de shit!


Bert Boersma

Unieke bedrijfsstrategie of kuddegedrag?

Je bedrijfsstrategie is de manier waarop je je doel(en) wilt bereiken. Regelmatig confronteren wij ondernemers met hun (niet) unieke strategie. ‘Wat is jullie positie in het weiland?’. De jongens van Barst! hebben een animatie gemaakt van een klassiek maar treffend filmpje van Jos Burgers. Hierin vraagt hij “welke klanten heeft u liever niet?”.

"De grootste fout die je kunt maken als ondernemer is doen wat zo’n beetje iedereen doet"

- Jos Burgers

Voor wie ben jij er (niet)?

In de afgelopen jaren zijn we bij MediaSoep onszelf vaak tegen gekomen door teveel te doen voor teveel verschillende type klanten. Hiervan hebben we geleerd om onze plaats te kennen in het weiland. Zo zijn we de niet goedkoopste, we doen (zelf) geen drukwerk, social media campagnes of het realiseren van content.

De kern is dat je goed nadenkt over wat jouw plek is in jouw markt, zodat je je daarin specialiseert en écht waarde toevoegt bij jouw klanten.

Door een netwerk van specialisten om ons heen te verzamelen die realiseren wat wij niet uitvoeren verhogen we de kwaliteit en waarde van onze diensten en producten!

strategisch kuddegedrag of bedrijfsstrategie mediasoep

Daar waar veel koeien staan is vooral heel veel shit!

Bepaal je unieke positie in het weiland!

Jos Burgers vertelt in zijn seminars op een ludieke hoe veel ondernemers nog te vaak handelen. Daarbij raakt hij de kern van strategie met teksten als:

“Als je overal in doet, dan wordt de kans op succes al snel een stuk kleiner.”
“Strategie is juist weten wie je níet bedient”.

Herken jij je in dit verhaal en lukt het jou nog niet om binnen een sterk concurrerende markt je unieke positie te verkrijgen?